Naar content

Dermatologische aandoeningen.

Huid, haar en nagels vormen samen de beschermende laag van het lichaam. De huid verhindert dat bacteriën het lichaam binnendringen en interne organen aantasten. Ze ondersteunt het leven van alle andere lichaamsdelen en speelt een rol in het handhaven van het immuunsysteem.

De huid helpt ook om door middel van de zweetklieren de lichaamstemperatuur te reguleren. Wanneer het lichaam oververhit raakt, scheiden de zweetklieren vocht af waardoor het lichaam afkoelt als dit verdampt. Als lichaamsdeel voor tastzin werkt de huid samen met het zenuwstelsel om het lichaam te alarmeren voor mogelijk gevaar door de waarneming van druk, pijn, hitte en kou. Het is tevens het grootste orgaan van het lichaam.

Hirsutisme.

Hirsutisme in het gelaat is een aandoening waarbij de beharing in het gezicht een typisch mannelijk patroon volgt. 5-15% van de vrouwen heeft te maken met hirsutisme, ongeacht de etnische achtergrond.

Hirsutisme kan meerdere oorzaken hebben :
Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS).
PCOS is de meest voorkomende hormoonstoornis bij vrouwen. Er is sprake van een verstoring van de natuurlijke hormoonbalans en vruchtbaarheid. Hirsutisme is een van de symptomen van PCOS.
  • Het gebruik van bepaalde medicijnen kan leiden tot ongewenste haargroei en overbeharing.

  • De menopauze kan een hormonale disbalans veroorzaken met als gevolg ongewenste haargroei en overbeharing.

  • Idiopatisch hirsutisme.

Hierbij is  sprake van hirsutisme zonder aanwijsbare oorzaak. Dit is het geval bij ongeveer 15% van de vrouwen met hirsutisme.

Een behandelend arts zal in eerste instantie altijd onderzoeken of er sprake is van een onderliggende oorzaak en daarvoor ook indien mogelijk een behandeling instellen. Vrouwen voelen zich als gevolg van hirsutisme minder vrouwelijk en het kan zelfs leiden tot psychische problemen, zoals depressie, angst, schaamte en verminderd zelfvertrouwen. Scheren, waxen en epileren worden veel toegepast bij hirsutisme. Daarnaast kunnen ook laser en Intense Pulse Light (IPL) worden ingezet. Deze laatste worden vaker ingezet bij de dermatoloog of huidtherapeut.

 

Psoriasis.

Psoriasis is een chronische inflammatoire ziekte waar tussen 1,5% en 3% van de bevolking mee te maken heeft. Het manifesteert zich als erythemateuze plaques bedekt met gevlekte hyperkeratose, meestal op de ellebogen, knieën of de hoofdhuid.

Eczeem.

Eczeem is een vorm van huidontsteking met verschillende pathogene oorzaken. De diverse subtypen van eczeem worden onderscheiden door de onderliggende oorzaak van huidontsteking, zoals atopisch eczeem, toxisch contacteczeem of allergisch contacteczeem.

Chronisch handeczeem is een specifieke vorm van eczeem. Ongeveer 10% heeft in meer of mindere mate te maken met handeczeem.