Naar content

Helpen om het verschil te maken.

Almirall richt zich op indicatie gebieden met onvervulde medische behoeften. Wij willen voorzien in waardevolle geneesmiddelen, om de gezondheid en het welzijn van u en uw patiënten te helpen verbeteren. Onze oplossingen richten zich op belangrijke ziekten, waarbij wij proberen om echt het verschil te maken voor mensenlevens.

Actinische keratose.

Actinische keratose ontwikkelt zich ten gevolge van chronische UV-schade op plekken op de huid die voortdurend aan zonlicht worden blootgesteld. Beschrijvingen als solaire keratose, seniele keratose en ouderdomskeratose worden vaak gebruikt als synoniemen. Door vele jaren van herhaalde schade door de zon verandert de genetische informatie in de cellen van de bovenste huidlaag (keratinocyten) zodat zij sneller opnieuw worden gevormd. Deze verhoorningsstoornis wordt gekenmerkt, onder andere symptomen, door een ruw, schuurpapierachtige huid en een wisselende mate van huidschilfers.

 

In Europa heeft een rapport uit het VK a prevalentie van 15% bij mannen en 6% bij vrouwen aangetoond. Bij mensen ouder dan 70 jaar komt AK voor bij 34% van de mannen en 18% van de vrouwen (Memon et al., 2000). De hoogste prevalentie is te vinden in landen die zowel dicht bij de evenaar liggen als waar veel mensen wonen met een lichte huid, zoals in Australië (Queensland) waar AK-waarden zijn gemeten van meer dan 55% bij mannen tussen 30-70 jaar en 37% bij vrouwen (Frost et al., 2000).
 
Keratosis actinica werden beschouwd als premaligne lesies maar wordt vandaag beschouwd als een vroege vorm van niet-melanome huidkanker. In circa 10% van de gevallen kunnen ze een maligne vorm van huidkanker worden. Desondanks kunnen keratosis actinica zeer grondig en eenvoudig behandeld worden.

Eczeem.

Eczeem is een van de meest voorkomende inflammatoire huidziekten. Vaak werkgerelateerd, eczeem wordt gekenmerkt door jeuk en ontsteking van de huid. Als verzamelnaam omvat eczeem een aantal inflammatoire huidziekten die verschillende oorzaken hebben maar zich op een gelijkwaardige manier ontwikkelen.

Een acuut eczeem begint meestal met een rode verkleuring van de huid, vaak vergezeld door jeuk, zwelling, blaarvorming en vochtafscheiding. Naarmate de ziekte vordert, worden er korsten gevormd en in het genezingsstadium wordt de huid schilferig. Acuut eczeem wordt vaak ook ‘dermatitis' genoemd.

Acuut eczeem onderscheidt zich van chronisch eczeem, dat slechts met moeite vermindert en wordt gekenmerkt door enigszins verschillende symptomen. In het chronisch stadium is de huid over het algemeen droog, schilferig en jeukend. Er zijn geen zeer inflammatoire symptomen als blaarvorming en vochtafscheiding. De huid wordt echter gekenmerkt door duidelijke lijnen (‘lichenificatie').

De oorzaken en de verschijning van eczeem zijn divers. Een fundamenteel onderscheid wordt gemaakt tussen de volgende vormen van eczeem:

  • Atopisch eczeem (neurodermatitis)
  • Acuut of chronisch contacteczeem (allergisch of irriterend/giftig)
  • Nummulair eczeem
  • Seborroïsch eczeem

Psoriasis.

Psoriasis is een chronische, inflammatoire, niet-besmettelijke huidziekte. Substantiële, plaque-achtige afzettingen van schilferige huid op een ontstoken huid zijn kenmerkend voor psoriasis. De ontsteking beperkt zich echter niet noodzakelijkerwijs tot de huid.

Psoriasispatiënten hebben vaker ook last van bepaalde andere aandoeningen. Deze omvatten de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (ontstekingsziekten van de darmen), artritis psoriatica, diabetes mellitus type 2, hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk en het metaboolsyndroom (gecombineerd met verhoogde waarden van bloedlipiden, arteriosclerose, overgewicht, verhoogde bloedsuikerspiegels of een hoge bloeddruk).

Psoriasis kan in diverse vormen voorkomen. Afhankelijk van hoe de ziekte op de huid tot uiting komt, wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende vormen van psoriasis. De meest voorkomende vorm is psoriasis vulgaris, ook wel plaque psoriasis genoemd. Rond 80% van de psoriasispatiënten lijdt aan deze vorm van de ziekte.

Hirsutimse (overbeharing in het gelaat bij vrouwen.

Hirsutisme in het gelaat is een aandoening waarbij de beharing in het gezicht van vrouwen een typisch mannelijk patroon volgt. 5-15% van de vrouwen heeft te maken met hirsutisme, ongeacht de etnische achtergrond.

Hirsutisme kan meerdere oorzaken hebben :

  • Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS). PCOS is de meest voorkomende hormoonstoornis bij vrouwen. Er is sprake van een verstoring van de natuurlijke hormoonbalans en vruchtbaarheid. Hirsutisme is een van de symptomen van PCOS.
  • Het gebruik van bepaalde medicijnen kan leiden tot ongewenste haargroei en overbeharing.
  • De menopauze kan een hormonale disbalans veroorzaken met als gevolg ongewenste haargroei en overbeharing.
  • Idiopathisch hirsutisme. Hierbij is sprake van hirsutisme zonder aanwijsbare oorzaak. Dit is het geval bij ongeveer 15% van de vrouwen met hirsutisme.

Een behandelend arts zal in eerste instantie altijd onderzoeken of er sprake is van een onderliggende oorzaak en daarvoor ook indien mogelijk een behandeling instellen. Vrouwen voelen zich als gevolg van hirsutisme minder vrouwelijk en het kan zelfs leiden tot psychische problemen, zoals depressie, angst, schaamte en verminderd zelfvertrouwen.